Gyógyulni.hu

"Erény ami visszajuttat Istenhez, bűn ami eltart."

"Minden tartós kapcsolat kulcsa, hogy az ember tudja, mikor vonuljon félre, és mikor húzódjon közel."
Domenico Cieri Estrada

Névnap

2020. július 11. szombat
Nóra, Lili, Kerka
A Nap kel 05:02-kor,
nyugszik 20:50-kor.

Holnap
Izabella, Dalma
napja lesz.

Oldalainkat 62 vendég és 0 tag böngészi
A KINESIO TAPING®

 
A Kinesio-Taping® módszer kidolgozása a japán Kenzo Kase orvos-kiropraktőr nevéhez fűződik, melyet a 70-es években fejlesztett ki. A Tape egy nyújtható, mozgékony szalag, melyet a bőrre ragasztva lényegesen meggyorsul az ízületi és izompanaszok gyógyulási ideje.
 
Hatásmechanizmusa:
 
A szalagot felragasztjuk a bőrre (csak a tökéletes kivitelezéstől várható el a kívánt hatás), ennek köszönhetően az alatta futó izmok a test mozgása során a rugalmasan rögzített bőr alatt fognak elcsúszni. Ez az egyébként természetes jelenség a nyirokkeringés egy test által indukált masszázsa, mely a nyirokkeringés fennmaradását, a nyirok keringésbe való visszakerülését biztosítja. Az ragasztás során a rugalmasan rögzített, feszített bőrfelület egy fokozott nyirokmasszázst kap, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, melyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító-rendszerét aktiválják. A szövetek a kötés alatt is mozogni tudnak, hiszen a szalag rugalmas, tehát a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata gyorsul. Ahol gyulladás található, ott a szövet gyulladáscsökkentő folyamatai is lényegesen rövidebb idő alatt folynak le.
 
A szalag színeinek terápiás hatása
 
A színek terápiás hatása nem csupán a lelki-, de egészségi állapotot is képes jótékonyan befolyásolni. 
A meleg színek - pink, piros, sárga - által kiváltott energetizáló hatás ideális a feszült, túlterhelt izmok lazítására. 
A hideg színek - kék, fekete - inkább hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal a gyulladások csökkentésére alkalmasak.
 
Használata:
 
Sportsérülésektől a tartásjavításig.
A Kinesio-Taping módszer a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő módszere. 
Alkalmazható többek között sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék- hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek - például tenisz- és golfkönyök -, gerincferdülés, X láb, O láb korrigálására, haránt boltozat emelésre, lúd talpra, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.
 
Ellenjavallat:
 
Mint minden terápiának, a Tape-nek is vannak terápiás határai.
 
A kezelés abszolút ellenjavallatai: lokális bőrsérülések, daganatos megbetegedések, láz, fertőző betegségek, trombózisveszély.
 
A kezelés menete:
 
A ragasztást betegvizsgálat előzi meg, csak a diagnózis ismeretében, tökéletes anatómiai pontossággal és a megfelelő technikával kerülhet fel a szalag a páciensre, ellenkező esetben hatástalannak bizonyul, sőt, akár káros következményei is lehetnek!
 
A szalag, szalagok felhelyezését szakképzett terapeuta végezze, aki több egymásra épülő tanfolyamot végzett el a kineziológiai szalagok használatával kapcsolatban!